Betalningar & säkerhet

Betalningar, säkerhet och kvalitetsstämplar

Vilka betalningsmetoder är det som egentligen gäller för webbshoppar? Valen är många men erfarenheten säger att faktura/postförskott med största sannolikhet är det vanligaste alternativet, följt av kortbetalning. Därefter följer bankkontobetalning och PayPal. Det tydliga mönstret talar för att färre konsumenter fortfarande inte vill betala saker i förskott.

Genom e-handelshistorien har det tidigare nämligen hänt att de som betalat saker i förskott aldrig erhållit sina varor. Vad det har berott rör sig om allt ifrån rena blåsningar till att företag faktiskt går i konkurs. Även om förtroendet för e-handel är mycket starkt, tack vare pålitliga tekniker och solida företag med kvalitetsstämplar från de olika instituten för säker e-handel.

Säkerhet

Betalar man med kort skall e-handlaren alltid skydda kontouppgifterna med SLL (Secure Socket Layer). Detta anges alltid i webbläsaren. Varje seriös webbshopp skall alltid ha en webbadress som föregås av https:// innan webbadressen. Det indikerar att alla kommunikation är krypterad och att mottagaren verkligen är den aktuella e-handlaren. I kanten av webbrowsern skall också ett hänglås dyka upp vilket innebär att e-handlaren går att identfiera.

Väljer en kund faktura som betalning så skall en kreditupplysning göras för att kolla att kundens adressuppgifter stämmer samt att inga betalningsanmärkningar finns.

Trovärdighet

För de flesta e-handlare är trovärdigheten hos svenska kunder viktig. Det är nästan en standard att kvalitetsstämpla en webbshopp med åtminstone en av de största e-handelscertifierarna. De två största certifikaten inom svensk e-handel är följande;

  • Trygg E-handel och
  • E-handelscertifiering i Sverige

Ovan nämnda arbetar aktivt för att öka trovärdigheten och säkerheten för den svenska e-handeln. Det handlar om att testa, certifiera och bevaka webbshoppars aktiviteter – allt i syfte för att skydda konsumenten. Numera finns tusentals e-butiker anslutna till dessa certifieringsföretag. Trovärdighet och kvalitet konverterar helt enkelt bättre anser många svenska e-handlare.