Renovering som lönar sig inför försäljning

Att lägga tid och pengar på att fixa till sin bostad innan man säljer ger ett bättre pris. Vissa renoveringar lönar sig dock bättre än andra – och vissa kan du avstå helt. Här kommer våra tips!

Fräscha fogar i badrummet eller nya köksluckor är exempel på sådant som gör stor skillnad för en bostad, och som kan ge dig ett bättre pris vid försäljning. Men all renovering lönar sig inte.

Det är ofta värt att lägga några tusenlappar på att fräscha till – men totalrenovering lönar sig inte. Tänk även på att rummen du fixar ska harmoniera med resten av bostaden.

Tumregeln är att ytskikten ska vara fräscha. Måla om ifall det behövs och se över socklar, lister och trösklar. Är hemmet ett fullständigt renoveringsobjekt är det nog klokt att låta det vara det. Även det har potential – många köpare är intresserade av att själva renovera.

Ett fräscht kök är viktigt för helheten. Lägg lite krut här för att göra ett bra intryck. Som att till exempel måla om skåpluckorna eller byta ut bänkskivan. Välj neutrala färger – vitt är klassiskt men även grått är stort inom kök nuförtiden. Basen ska vara neutral så att det blir lättare att därefter jobba med färg och vackra grönsaker i stylingen sedan. Ett annat enkelt knep är att byta ut beslag på skåpluckor och lådor.

Att fixa och piffa till är en sak, men man ska inte dölja brister. Gränsen är hårfin ibland. Det bästa är att dra uppmärksamheten till det som är fint, snarare än att dölja det som är trasigt. Var ärlig med bristerna.

Självklart behöver förbättringar göras bra. Om man inte är händig lönar det sig att anlita en hantverkare. Som riktlinje går det att säga att renoveringar upp till 20 000 kronor lönar sig. Och ju dyrare område bostaden ligger i, desto mer kan det vara värt att investera. I vissa områden har bostaden dock ett maxpris. Så även om badrummet är nygjort får man inte mer i ett sådant område.

Första intrycket är viktigt!

När man säljer ett hus, se då till att trädgården är i gott skick. Och lägg extra energi på hallen. Den skapar intrycket för hela bostaden. Är hallen mörk är det lätt att hela bostaden är uppfattas som mörk, även om det inte är så. Bra belysning och ljusa färger är A och O.

För att avgöra vad som lönar sig och inte måste man titta på bostadens skick, läge och storlek. Det är alltid en avvägning hur mycket tid och energi man bör lägga på en bostad innan man säljer – och vad man kan få ut av det. Därför är ett bra tips att alltid rådfråga en mäklare innan man börjar renovera och fixa. Det finns bostäder där det är mer värt att inte göra någonting.

Värt att göra och inte

Gör:

Byt ut trasiga lampor, se till att vitvaror är fräscha och fungerar. Laga skador i tapeter eller måla om. Låt det inte hänga elsladdar huller om buller, eller taklampor som hänger snett. Se över lister och trösklar – måla och laga.

Gör inte:

Totalrenovera inte ett renoveringsobjekt – det lönar sig sällan. Dessutom vill många köpa något som de renoverar själva. Häng aldrig en tavla framför ett hål i väggen – riktiga fel ska visas eller åtgärdas, inte döljas. Totalrenovera inte ett rum om resten är i slitet skick. Det ger en märklig kontrast!

Vad betyder mest?

Enligt mäklare ökar detta värdet på bostaden mest:

1. Nyrenoverat badrum.

2. Nymålat.

3. Nyrenoverat kök.

4. Miljö- och kostnadseffektiv uppvärmning.

Fixa rum för rum

  • Hallen. Fixa bra belysning och bra förvaring. Få det att kännas fräscht. Hallen är det första och sista som möter köparen.
  • Badrum & toalett. Byt ut sunkiga duschkabiner och slitna badkar. Se över förvaringen. Byt ut ofräscha fogar. Byt ut blandaren om den är dålig och fixa nya packningar om det läcker.
  • Vardagsrum. Laga tapeten eller måla om. Eluttag ska sitta fast ordentligt och sladdar ska inte hänga huller om buller. Här är belysningen extra viktig – sätt in smålampor med varmt ljus.
  • Kök. Byt ut bänkskivor. Måla om skåpluckorna och byt ut beslag. Fräscha upp kakelfog och lägg nya silikonfogar om de blivit missfärgade.
  • Sovrum. Ha ordning i garderoberna. Fettfläckar bakom huvudändan av sängen? Om du ska måla – välj lugna, neutrala färger i sovrummet!